21 Aralık 2012 Cuma

Yerden Isıtma


Son çeyrek yüzyılda plastik alanında yaşanan teknolojik gelişmeler bu ısıtma yönteminin iyiden iyiye insan hayatına yerleşmesini sağlamıştır. Basitçe anlatacak olursak; ana mantığı; yüzey alanını genişletip, sıcaklık farkını düşürerek daha az enerji harcamak ve daha konforlu ısı dağılımı sağlamaktır. Döşeme altına yerleştirilen borulardaki (sulu sistem) ya da kablolardaki (elektrikli sistem) ısının, döşeme yüzeyinden iç ortama verilerek mekanın ısıtılmasıdır. Bu sistemler son yıllarda klasik sistemlere alternatif olarak yaygın kullanıma sahiptir. Yüzey alanının genişletilmesi ve böylece akışkan sıcaklığının düşük olması bu sistemlerin avantajını arttırmıştır.


 Konu ve tasarım basit görünmesine rağmen projelendirme aşamasında yeterli dikkat gösterilmediği takdirde ısıtma anında sorunlar yaşanabilmektedir. Bu yüzden bir yerden ısıtma sistemi yaptırmaya karar verdiyseniz mutlaka çalıştığınız firma hakkında detaylı bir araştırma yapmalısınız.


Kullanım Alanları


Konutlarda ısıtma amaçlı kullanımın yanında; buzlanma tehlikesi olan yollarda, rampalarda, çatılarda ve spor sahalarında olmak üzere bir çok uygulama alanı mevcuttur ve giderek artmaktadır.



Konutlar

En çok uygulanan alandır. Homojen bir ısı dağılımı elde edilir, konforu arttırır. Klasik kaloriferlere göre daha düşük su sıcaklığında çalıştığı için yakıt tüketimi göreceli olarak daha azdır.












Cami, hangar, spor salonları
Bu mekanların ortak özellikleri hacimlerinin büyük olmasıdır. Isıtılan hacim ne olursa olsun sıcak hava yükselir ve hacmin üstünde birikir. Büyük hacimli yapılarda bu birikme ortamın konfor şartlarını hissedilir bir şekilde olumsuz etkiler. Bu nedenle özellikle büyük hacimli mekanlarda yerden ısıtmayla sağlanacak homojen dağılım konfor şartlarını hissedilir biçimde arttırmaktadır.







Camekanlı Mekanlar
özellikle cam yüksekliğinin fazla olduğu ya da camekanlı, vitrinli mekanlarda radyatör koyacak bir duvar alanı olmadığından yerden ısıtma sistemi bir çok avantajının haricinde fiziksel olarak da bir tercih sebebidir. Cam önüne radyatör koyulması durumunda ise korkunç bir ısı kaybı yaşanmaktadır.



Hamamlar   



Türk hamamları, yerden ısıtmanın ilk uygulandığı yerlerden birisidir. İyi bir izolasyon gerektirir. Hamamda istenilen sıcaklık, konutlardan yüksek olduğu için izole kalınlığı 5 cm’den az olmamalıdır. Hamamda sadece döşeme değil, insanların belini dayadığı duvarlara da belirli bir seviyeye kadar (bir metre civarında) ısıtma yapılır. Hamamın yaz kış çalışması gerektiği dikkate alınarak projelendirilmelidir; yaz aylarında kapalı durumda olan radyatör ve klima santralı gibi cihazlar, ısıtma devrelerinden ayrı bir ısıtma devresine sahip olmalı veya bu devrelerden vanalar ile kolayca ayrılabilmelidir. Mutlaka bağımsız bir kollektör grubu ve sıcaklık kontrolü olmalıdır.





Yüzme Havuzları

Kapalı yüzme havuzu çevresinde yalın ayak dolaşan insanlara konfor sağlamak ve havuz hacminin ısıtılmasına takviye yapmak amacı ile yerden ısıtma yapılır. Ancak bu bu konuda dikkat edilmesi gereken önemli bir nokta vardır; etrafa sıçrayan su damlalarını  ısıtma sisteminin etkisiyle çok hızlı buharlaşacaktır ve ortamın nemini arttıracaktır. Havuzun nem hesabı yapılırken havuz çevresinden buharlaşacak su, mutlaka dikkate alınmalıdır.




Çatılarda
Kış rüzgarları çatılarda kar biriktirir. Çatı üzerinde biriken kar, binanın içinden çatıya akan ısıyla veya havanın güzel olduğu saatlerde güneş ışınlarının etkisi ile erimeye başlar. Eriyen kar, saçaklara doğru yönlenir ve gece-gündüz sıcaklık farklarından dolayı tekrar donarak buz bariyerlerinin oluşmasına yol açar. Erimeye devam eden kar suyu, bu bariyerlerin arkasında birikir. Biriken su, çatıdan içeri sızarak bina içine zarar verir ve bariyeri aşarak sarkıtların oluşmasına neden olur. Kar, buz ve sarkıtlar düşerek insan sağlığını ve hayatını tehdit etmektedir. Bunu engellemek için; olukların içine, çatı kenarlarına, elektrikli döşemeden ısıtma yapılır.




Buzlanma tehlikesi olan yollarda ve rampalarda
Buzlanan yollar her zaman tehlikelidir ve ülkemizde bu yüzden her yıl birçok kaza meydana gelmektedir. Bunu önlemek için buzlanan yollara, özellikle rampalara döşemeden ısıtma yapılır. Isıtma için çoğunlukla uygulanan sistem, elektrikli döşemeden ısıtmadır. Buzlanmayı önlemek için kurulan sulu sistemlerde ise boruların içindeki suyun donma tehlikesine karşı, sistemin antifriz içermesi gerekir.




Merdivenlerde
Buzlanan merdivenlerde de çatılara benzer bir durum söz konusu olduğunda elektrikli döşemeden ısıtma yapılabilir.

Çim kaplı alanların ısıtılmasında
Elektrikli döşemeden ısıtmayla, golf ve futbol sahalarında toprak ısıtılabilir. Çimlerin doğal ortamda büyümesi baharda başlar; bu büyüme süresi, çimlerin köklerinin ısıtılmasıyla hızlandırılır. Isıtılan çim alanlar, doğal ortamdaki büyüme süreçlerine göre 2 ay önceden kullanıma hazır olur.

konuyla ilgili kaynak Makina Mühendisleri Odası Makalesidir. Makaleye ulaşmak için BURAYA TIKLAYINIZ
















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder