5 Aralık 2013 Perşembe

Peteklerin (Radyatör) Havası Nasıl Alınır

Uzun bir aradan sonra merhaba diyerek bir şeyler yazmak istiyorum. Bu aralar kendi çevremde de sık karşılaştığım çözümü basit ama konu ile ilgilisi olmayanları mağdur eden bir problemi ele almak istedim. Özellikle kış mevsimi başlarında evimizin ısıtma tesisatını çalıştırdığımızda ısınma veriminin düşük olduğunu düşünüyorsanız radyatörlerinizin içinde hava olup olmadığı kontrol ederek çözüm için ilk adımı atabilirsiniz. Isınma veriminin düşük olmasının bir çok sebebi olabilir (pompa yetersizliği, su basıncının yetersizliği, tıkanıklık vs) fakat radyatörün bir tarafı (genellikle sıcak suyun girdiği taraf olur) çıplak elle dokunulmayacak kadar sıcak olurken diğer tarafı bunun tam tersi soğuk ise ilk şüphelenilecek durum radyatör içindeki istenmeyen havadır. Bu durumda radyatörün purjör kısmından, radyatör içindeki havayı boşaltmanız gerekmektedir. Bunu yaparken tesisatınızdaki suyun basıncının çalışma basıncında olması gerekir. 

Gerekli malzemeler;

1) Purjör vidasını gevşetmek içi purjör anahtarı veya her evde bulunan düz tornavida.
2) Purjör vidasından akan suyun evi kirletmesini önlemek için eski bir bez parçası.


Uygulama;


Öncelikle ısıtma tesisatı içindeki suyun çalışma basıncında olduğu kontrol edilmelidir. Bu basınç değerini tesisat ustanıza danışarak bir ücret ödemeden öğrenebilirsiniz. Bizim kombimizdeki su basıncı 2.2Bar civarındadır.

Su basıncından emin olduktan sonra düz tornavidamızı purjör vidasına sokalım ve diğer elimizle bezimizi purjör vidasının altında tutalım.


Vidayı yavaşça gevşeterek havayı boşaltalım. Bu işlem sırasında havanın tıslama sesini duyabilirsiniz. İçerideki hava boşaltıktan sonra havayla karışık su gelmeye başlayacaktır bu sırada gelen suları bezle alalım. purjör vidasından gelen suyun sürekli (havasız) olduğu ana kadar işleme devam edelim. Sürekli olarak su geldiği anda da vidayı sıkarak işlemi tamamlayalım.


Bu işlem sırasında ısıtma tesisatı içindeki suyun basıncında düşme yaşanabilir. Kazana giderek basınç kontrol edilmeli gerekli durumda sisteme su basarak basınç arttırılmalıdır.


Havasını aldığınız radyatörü ara ara elle kontrol ederek sorunun çözülüp çözülmediğini kontrol ediniz. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder