23 Aralık 2012 Pazar

Perlatör Nedir? Ne işe yarar?

Perlatör muslukların(mutfak musluğu, banyo lavabosu musluğu, duş telefonu) ucuna takılan ve çıkan suyu havayla karıştırıp ıslanma etkisini arttıran bir aparatır. Ayrıca suyun çıkacağı fışkırtma deliklerinin çapını da ayarlamanıza ve dolayısıyla basıncıyla oynamanıza da izin verir. Halk arasında tasarruflu musluk başlığı olarak bilinir.



Günümüzde evsel kullanım için üretilen tüm kaliteli musluklarda perlatör bulunmaktadır ancak kalitesiz veya eski bir musluğa, yapı marketlerden kolayca bulabileceğiniz bir perlatör takarak günümüze uygun, verimli bir musluk sahibi olabilirsiniz. Bu küçük alet suyu verimli kullanmaktan başka işlere de yaramaktadır. 


İşlevi;
1) Suyun basıncına göre %30-50 arası verimlilik sağlar

2) Enerji kullanımında %20-30 verimlilik sağlar

3) Suya hava karıştırarak bol oksijenli su verir.Bol oksijen, sudaki klorun uçmasını hızlandırarak klorfenolun yarattığı kokuyu uzaklaştırır.

4) Suya bol oksijen verdiği için suyun tadı güzel olur.

5) Hava karışımlı su daha geniş bir alana yayılarak yıkadıklarımız üzerinde deterjan ve sabun artığı bırakmaz.

6) Islanma etkisini arttırı

7) Debi ve akış hızını düzenlediği için etrafa su saçılmasına engel olur.

8) Suyun hacmini arttırıp basıncını düşürür(tersini de yapabilir)

9) Suyu yabancı cisimlerden filtre eder.(bu biyolojik bir filtre değildir. bu yanlış anlaşılmamalıdır)

10) Fıskiyeli akışıyla sebze ve meyvelerinizi daha temiz ve hijyenik yıkamanızda etkilidir. Su basınçlı ve ince aktığından sebzeler üzerindeki ince kumları ve böcekleri temizler.


Sonuç olarak perlatörler daha az su harcayarak sizin hayat kalitenizi düşürmeden size hizmet ederler. Bu da verimlilik tanımına doğrudan uymaktadır. 

HATIRLATMA: yeni bir musluk, duş başlığı(telefonu) vb tesisat malzemeleri alırken içindeki perlatörün veriminin ne kadar olduğuna dikkat ediniz. Ürünün hangi fonksiyonlara (masaj yapan duş başlıkları vb) sahip olduğunu sorunuz 

5 yorum:

  1. Öncelikle emekleriniz için sizi kutluyorum. Sorun eğitim düzeyimiz ve kültürümüz ile ilgili. Ucuz keyifler saçan evrenlere ilgi duyan insanların çoğunlukta olması, paylaştıklarınızı daha da değerli kılıyor.
    Perlatör değeri hiç bilinmeyen, çok az kullanılan icatların başında geliyor olsa gerek. Özellikle dokunmatik (musluk içinde musluk gibi çalışan, suyu açma kapama özelliği olan) perlatörler % 90 oranında su tasarrufu da sağlayan mucize aparatlar. Hemen hemen her musluğun ucuna takabiliyorsunuz. Çeşmenin çıkışına kolaylıkla monte edilebilen bu aparatın ortasındaki kafaya tek bir dokunuşla suyun akışını durdurabiliyor ya da yeniden sağlayabiliyorsunuz. Açma kapama hangi seviyede - ayarda olursa olsun, sadece perlatör ile suyu açıp kapayabiliyorsunuz. Hatta bir daha bu ayarlar ile oynamıyorsunuz. Traş olurken, el yıkarken, diş fırçalarken elinizin üstünü dokundurduğunuz anda boşa akan suyu da kesmiş oluyorsunuz. Suyun sıcaklığını sabit tutuyorsunuz. Elinizin sabunu, kiri pası çeşmenin üstüne bulaşmıyor. Yüzde yüz hijyen ve yüzde doksan su tasarrufu. Üstelik çeşme açma kapama külfeti neredeyse sıfıra iniyor.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. bu aparatın ortasındaki kafaya tek bir dokunuşla suyun akışını durdurabiliyor ya da yeniden sağlayabiliyorsunuz
      bunu biraz daha açarmısınız.evde 2 duş 4 musluk var.hepsinin perlatörünü yeniledim.ama bir fark olmadı.firmalar bizim gibi konu cahilleri için bdetaylı açıklama yapmıyorlar.
      yani perlatörün konik kısmınamı dokunacaz.
      selam ile

      Sil
  2. Suyun çıktığı yere perlatörü monte ettikten sonra, perlatörün yere, yani lavaboya bakan yüzünün tam ortasında dikey bir çıkıntı var. Aşağı doğru uzayan, kısa, çubuk şeklinde bir çıkıntı. Elinizi musluğun altına getirin, parmağınızla ortadaki çıkıntıyı hafifçe içeri doğru ittirin. (Çeşmeniz açık konumda olmalı). İşte, sadece perlatörün ortasındaki bu çubuğa dokunarak, suyun akmasını ya da akmamasını sağlayabiliyorsunuz.
    Bir E posta adresi ya da telefon no iletirsiniz, size fotoğraf ya da video gönderebilirim.
    Banyodaki duşların ahize girişine takılan açma kapama aparatlarına DUŞ STOP deniyor.Duş stopların mandallı ya da düğmeli açma kapama sağlayan çeşitleri var. Gerek DUŞ STOP'ları gerek musluklara takılan AÇMA KAPAMA özellikli perlatörleri KOÇTAŞ, praktiker gibi süpermarketlerde bulabilirsiniz. Saygı ve selamlar.

    YanıtlaSil
  3. Perlatörünüzün ortasında sözünü ettiğim çıkıntı - kafa yoksa, siz açma kapama özelliği OLMAYAN bir perlatör satın almış olabilirsiniz.

    YanıtlaSil
  4. Bu bağlantılar işinizi görür ;

    https://www.iyialisverisler.com/index.php?route=journal2/quickview&pid=978

    http://www.turkindex.com/firma_ekatalog_urun_detay.asp?fid=193032&uid=103&cid=610&urunid=1020&urunadi=H%DD-H%DDPPO%20DOKUNMAT%DDK%20TEK%20TU%DE%20SU%20TASARRUF%20PERLAT%D6R

    YanıtlaSil