1 Şubat 2013 Cuma

Akıllı Sayaçlar ve Tarifeli Elektrik



Akıllık sayaçlar istenildiği taktirde elektriği tarifeli olarak kullanmaya imkan veren elektrik sayaçlarıdır.


Tarifeli elektrik nedir?
Günü 3 dilime bölen ve her dilimin ücretlendirmesini ayrı yapan bir faturalandırmadır. Bu üç dilim şöyledir; 06.00-17.00, 17.00-22.00 ve 22.00-06.00.  bu programın  yapılmasındaki temel amaç tüketimin çok olduğu gündüz saatlerindeki kullanımı, tüketimin az olduğu gece saatlerine kaydırmaktır. Yani pik noktasını düşürmek amaçlanır. Peki neden? Hem gündüz şebekelere aşırı yüklenilmesinin önüne geçmek hem de gece de üretilen elektriği satabilmektir. Bu tarifeli sistemde 17.00-22.00arası normalin(tarifesiz kullanım, standart ücret) üstü ücret ödenirken 22.00-06.00 arası normalin altı ücret ödenir. 06.00-17.00 arası da hemen hemen normal ücret civarıdır.





Tarifeye nasıl geçilir?
Tarifeli kullanıma geçmeden önce mutlaka geçmişe dönük faturalarınızı inceleyin. Siz hep standart ücret ödeseniz bile bilgi amaçlı olarak faturalarınızın üzerinde hangi dilimde ne kadar kullanım yapıldığı gösterilir. Bu kullanımları birim ücretlerle çarpıp eğer tarifeliye geçilmiş olsaydı ne kadar fatura gelirdi mutlaka hesaplayın. Yapılan en büyük hata sistemin nasıl işlediğinden habersiz, kulaktan dolma bilgiyle daha az fatura ödeme umuduyla tarifeliye geçmektir. Oysa 17.00-22.00 arası çok elektrik tüketen bir ev için bu sistem uygun olmayabilir.
Hesabınızı kitabınızı yapıp tarifeli sisteme geçmek isterseniz bu isteğinizi bir dilekçe ile tedaşa bildirmeniz gerekmektedir. Bildirdikten sonra gerek arayarak gerek gelen faturanızı kontrol ederek geçiş işleminin gerçekleşip gerçekleşmediğini öğrenebilirsiniz.

Konu ile ilgili elektrik mühendisleri odasından alıntı



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder