27 Aralık 2012 Perşembe

Oda Termostatı


Hangi şehirde, hangi iklimde olursa olsun bir evin en büyük enerji kullanımı dolayısıyla fatura tutarı iklimlendirme uygulamalarında olmaktadır. Bu iklimlendirme uygulamalarında ise ilk sırayı ısıtma işlemi almaktadır. Enerjinin bu kadar değerli olduğu günümüzde özellikle doğalgaz gibi kaliteli bir yakıt ve ileri teknoloji kombiler mutlaka doğru çalışan bir oda termostatı ile desteklenmelidir.

Peki nedir bu termostatlar ve ne iş yaparlar? 
Termostatlar bulundukların ortamın sıcaklığı ölçerek sizin ayarladığınız konfor şartlarına göre ortamın sıcaklığını korumaya yarayan bir cihazdır. Genel olarak ölçtükleri sıcaklık verilerini kombiye göndererek bilgilerin değerlendirilmesini ve kombinin çalışıp duracağı zamanın belirlenmesini sağlarlar. Bu nedenle oda termostatını taktığınız odayı iyi seçmelisiniz. Örneğin ısıtma tesisatınızda boruların en son ulaştığı odalar genelde diğer odalara göre az ısınır. Eğer termostatı bu odaya takarsanız diğer odalara göre belki 1 dereceye kadar düşük olan sıcaklığı ölçecek ve kombinin ateşleme yapmasını isteyecektir bu durumda ısıtma borularının ilk durakları olan odalar normalden daha fazla ısınacaktır. Yani cihazın ölçüm yaptığı ortamın sıcaklığı sizin ayarladığınız değere ulaşana kadar kombi çalışır.

Üreticiler bu durumun önüne geçmek için kablosuz termostatlar geliştirmiştir. Özellikle son yıllardaki gelişmeler ile fiyatları gayet makul değerlere inmiştir. Bu taşınabilir, kablosuz termostatları istediğiniz odaya götürüp o ortama bırakınca ölçüm bu odada olsun demiş olursunuz ve termostatınız bir kaç dakika içinde o ortamın sıcaklığını ölçerek ısıtma sisteminize gereken komutları verir.

Eğer sahip olduğunuz termostatın program ayarı varsa sistemi istediğiniz saatte çalıştırıp yine istediğiniz saatte istediğiniz sıcaklıkta tutabilirsiniz.  Özellikle yaşlı bireylerle yaşayan veya çocuk sahibi olan kişiler için ya da evcil hayvan besleyenler için programlanabilir termostatlar büyük bir yardımcıdır.
Örnek vermek gerekirse;
08:00-11:30 21C çoçuğunuz okula gidene kadar eviniz sıcak olur
12:00-17:30 18C ev boşken boşuna ısıtılmaz
17:30-23:00 21C eve geldiğinizde sıcak bir ortamla karşılaşırsınız (doğru projelendirilmiş bir konutun sıcaklığını 3 derece arttırmak için yaklaşık 20dakika yeterli olur)

Eğer program fonksiyonu olmayan bir termostatınız varsa (ki bu termostatlarda da mutlaka akşam ve gece modlar vardır) istediğini termostatınızın olduğu odaya giderek bir tuşa basarak sistemi çalıştırabilirsiniz. (kendi evimde kullandığım sistem budur programa ihtiyaç duymuyoruz)


Termostatın Hassasiyeti
Bazen öyle bir an gelir ki yarım derecelik sıcaklık farkını bırakın 0.2-0.3 derecelik sıcaklık farkları bile kişi tarafından hissedilebilir. Her insanın, her ailenin alışkanlıkları ve konfor koşulları farklıdır bunu unutmamak gerek. Bu konuda kendi evimden örnek vermek istiyorum şu an termostatım 21 derecede çalışmakta bu değer aslında  bana fazla gelmekte ama ayar seçeneği olarak bu sıcaklığın bir altı 20.5derecedir bu da bana göre yeteri kadar ısıtmamaktadır. Malesef termostatımın hassas bir ayarı olmadığından ayarları hep 0.5 derece yükseltip indirebilmekteyim. bu yüzden belki de vücudum için en ideal olan konfor sıcaklığı olan 20.7-20.8 dereceler fakat bu hassaslıkta ayar yapamıyorum. Belki çok kaprisli bir yazı gibi gelecek ama bu sıcaklık farkları gerçekten hissediliyor özellikle bilgisayar başında çalışırken fazlasıyla hissediliyor. İşin diğer boyutu ise 20.7 C bana yetecekken boşuna 21C sıcaklığa çıkartıyorum evimi ve malesef daha fazla fatura ödüyorum. (çok sağlıklı bir hesaplama yapmadım ama %1-2 arasında yansır faturaya)














Oda Termostatlarının Avantajı
Sürekli çalışan ve tüketen bir ısıtma sistemi yerine ihtiyaca göre çalışan ve tüketen bir siteminin vazgeçilmezidir

Kullanıcıya konfor sağlar, hayatı kolaylaştır.

Ev sıcaklığını belirli bir seviyede tutar.

Sıcaklı siz belirlersiniz, istediğiniz sıcaklıkta kombi ateşlemeyi dolayısıyla gaz tüketimini sonraki çalışmaya kadar  durdurur.





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder