18 Aralık 2012 Salı

Verimlilik ve Tasarruf


Enerji konusunda en çok karıştırılan şeylerden biri verimlilik ile tasarruf arasındaki farktır. Çoğu zaman birbirine çok yaklaşan bu iki kavram enerji tüketicileri yani bizler tarafından iyice kavranmalıdır
Verimlilik; yaşam kalitesini, standardını düşürmeden daha az enerji harcamaktır (yanlış bir adı olsa da tasarruflu ampuller aslında çok iyi bir verimlilik örneğidir), tasarruf ise daha az enerji harcamak için bir takım kısıntılar yapmaktır ve bu kısıntılar doğrudan hayat standardını etkilemektedir(aydınlatma ampulünü kullanım dışı bırakmak)

Örneğin her ay otomobilimizin deposunu 200 liralık yakıt doldurup 1000 km yol yapıyoruz diyelim. Eğer tasarruf yapmak istersek daha az otomobile binmemiz gerekir. Durum ne olur? 150 liralık yakıt ve 750 km yol karşılığında otomobil zevkinden biraz uzak kalırız. Bu tasarruf kavramını açıklamada güzel bir örnektir. Verimlik ise daha gelişmiş bir yakıt ya da daha gelişmiş bir motor kullanmak ve 1000km yolu 185liralık yakıt ile yapmaktır. Görüldüğü gibi yapılan yol değişmez ama harcama azalır.
Bu örneği hayatın her alanında çoğaltmak mümkün. İşte bu yüzden sayfamızda  tasarruftan çok verimlilik üzerine fikirleri bulacaksınız.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder